VMware Cloud on AWS – Software Defined Data Center 2019 Badge

I recently passed the VMware Cloud on AWS Management Exam 2019 (5V0-31.19) with a score of 411. The exam is scored the same as every other VMware exam. There are actually no prerequisites to take the exam and the exam is taken online. I assume VMware has these two differences to appeal to a larger crowd that are not on the traditional VMware certification tracks. The exam is only 30 questions, but only 45 minutes to complete the exam. Definitely have to think quick and harder than I expected. The exam followed very close to the exam guide. I previously took the VMware Cloud on AWS: Deploy and Manage class, which I feel helped me prepare for the exam. However, the class only has lab simulations that are basically click through animations. I did have access to a real VMware Cloud on AWS account so that also greatly helped me to get ready for the exam.

vmware_Skill_AWS_SDDC_2019

 

Inaccurate Statistic in vSphere Flash Client

I mostly use the vSphere Flash client and was monitoring my vSAN performance with it. I noticed TCP inbound loss rate was ranging from 1-10% on the vSAN host TCP packet retransmission and loss rate graph. My VMs did not seem to be impacted. Also, there is bound to be some loss with TCP. However, this number seemed high to me.

I had a case open with VMware GSS and they could not figure out what was the underlining issue. They blamed my Cisco UCS servers. Cisco didn’t have any ideas. Nothing seemed wrong with my physical switches.

Then one day I used the HTML5 client and looked at the same graph. The numbers were much lower. I went back to the Flash client and the numbers were high. I followed the graphs over multiple time periods, on every host, and noticed the numbers were always off by a factor of ten. See the two screenshots below. You can see the flow of the line graph is the same, but with the y axis on a different scale. Also, every exact time I hover over is always off by a factor of ten.

I have a cluster on VMware Cloud on AWS. That of course is using vSAN so I decided to check it out. Same exact problem! Therefore, it has nothing to do with my on-prem configuration or version. I reported the issue to VMware and didn’t seem like they will do anything about it. After all, the Flash client will be deprecated in the next major release of vSphere. Though, still frustrating that I chased what I thought was a problem for a while and it turned out to be a bug with the graph. I hope no one else falls for this too.

Flash Client (Flex)
Flash_vSAN_TCP

HTML5 Client
HTML5_vSAN_TCP